Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik

Madspild - en fælles udfordring for producenter og forbrugere

Fødevareklyngen har i årevis haft fokus på recirkulering og ressourceudnyttelse - det er der god grund til - når ressourcespild som fx madspild mindskes, er det godt for klimaet, og videreudnyttelse kan endda bidrage positivt til økonomien.

Fødevareindustrien og landmændene er allerede i dag rigtig gode til at undgå spild eller fødevaretab. Eksempelvis når kasserede grøntsager, revnede æg, affald fra slagterierne bliver brugt til dyrefoder, produktion af biogas, gødning, farmaceutiske produkter med videre. Det er kun meget få procent der går til spilde.

 
Det væsentligste madspild forekommer i detailleddet og hos forbrugerne 

Produktion af fødevarer udleder drivhusgasser og det vi spiser, sætter et aftryk på klimaet – og det gør det vi ikke spiser også. Tallene for, hvor meget mad vi smider ud varierer, men et godt bud er, at Danmark smider over 700.000 tons mad ud hvert år, hvoraf husholdningerne står for ca. 260.000 tons. Madspild koster – både økonomisk og på klimaregnskabet. Derfor er det afgørende for klimaet, at fødevarer bliver spist og ikke går til spilde. Ifølge FN’s sundhedsorganisation, FAO, går over en tredjedel af den producerede mad på globalt plan til spilde.

Læs rapport fra Aarhus Universitet om fødevaretab i fødevareindustrien og hos landmændene her.