Dansk griseproduktion har i de seneste år været igennem en omfattende udvikling, hvor både staldenes indretning og synet på dyrevelfærd har fået langt mere opmærksomhed.
I den danske griseproduktion går vi på en lang række parametre længere end EU-lovgivningen for at skabe gode rammer for vores dyr. Hver gang landmænd bygger nye stalde, sker der betydelige fremskridt for dyrevelfærden. I Danmark har vi 20 danske særkrav og initiativer, som ligger over EU-lovgivningen.
Grisebranchen har sit eget kvalitetsprogram kaldet DANISH produktstandard, der skal sikre og dokumentere, at danske griseproducenter lever op til både dansk lovgivning og branchens egne krav. DANISH-certificerede besætninger får mindst hvert tredje år besøg af kontrollanter fra et tredjeparts certificeringsfirma, som kontrollerer at både dansk lovgivning og branchekravene er overholdt.
Fra 2025 bliver dette et krav i dansk lovgivning med en overgangsordning for eksisterende stalde. Derudover er alle nye løbestalde i Danmark siden 2015 indrettet med løsdrift, og dette indføres i alle stalde fra 2035. Det er kun i Sverige, Tyskland, Norge og UK, man har tilsvarende lovkrav. Vi presser som branche på for, at det skal være et EU-krav, at søerne går løse.
Vi arbejder for, at alle grise skal have hele haler
Vores mål er, at alle grise skal have hele haler. Der igangsættes pr. 1. januar 2025 et initiativ med en fordelingsmodel, hvor griseproducenter, der holder grise med hele haler, modtager omkostningskompensation fra de griseproducenter, der fortsat halekuperer grise. Målet er at nå 4 mio. grise med hele haler inden udgangen af 2028.
Vi arbejder for at mindske dødeligheden blandt søer og pattegrise
Gennembrud i avlsarbejdet har knækket kurven for pattegrisedødelighed. Allerede i år 2024 forventes totaldødeligheden at falde med ca. 2 procentpoint. Den positive udvikling ser ud til at fortsætte i de kommende år. I foråret 2024 indførte vi et nyt avlsmål for søer. Det forventes at øge søernes overlevelse med omkring 0,5 procentpoint om året.
Dødeligheden blandt søer og pattegrise varierer fra besætning til besætning. Derfor er god pasning og korrekt håndtering afgørende for at forbedre overlevelsen. For at sikre bedst mulig dyrevelfærd arbejder vi på at styrke uddannelsen for både danske og udenlandske medarbejdere.
FAQ - Ofte stillede spørgsmål om dyrevelfærd blandt grise
Kravene til plads er reguleret i EU, og vi arbejder målrettet på at løfte dyrevelfærden på EU-niveau. Det forventes, at EU-Kommissionen senest ved udgangen af 2026 vil fremsætte forslag til nye dyrevelfærdsregler, og her vil nye pladskrav være et element i forslaget, hvilket Landbrug & Fødevarer bakker op om.
Alle danske søer går løse i størstedelen af deres tid i staldene, og øvrige grise går løse hele livet. Branchen har længe anbefalet, at søerne også skal være løse i farestalden, og vi er længst i verden med på frivillig basis at bygge stalde til løse søer i farestalden.
Fra 2025 bliver det et lovkrav, at alle nye stalde skal være bygget så søerne kan gå løse i farestalden.
Den danske dyrevelfærdslovgivning sikrer dyrene gode forhold og god velfærd. Lovgivningen bygger på faglige drøftelser mellem fagfolk og eksperter og brede politiske aftaler, og ligger allerede på flere områder over EU-lovgivningen. Det er et faktum, at vi er en del af EU, og derfor arbejder vi målrettet på at løfte reglerne for dyrevelfærd på EU-niveau for at sikre et fælles indre marked, så vi ikke ender i en situation, hvor produktionen i Danmark flytter til andre lande med lavere krav til dyrevelfærd.
Landmænd har kun interesse i, at flest mulige pattegrise overlever. Vi har knækket kurven for pattegrisedødelighed, og avlsarbejde har gjort pattegrisene stærkere og mere robuste. Derfor forventer vi i år et fald på ca. 2 procentpoint i dødeligheden.
Grise får naturligt mange unger, hvilket øger risikoen for dødsfald under eller kort efter fødslen – ligesom hos andre dyr med store kuld som hunde og katte. Optimal pasning kan reducere dødeligheden, men på grund af soens biologi vil den sjældent komme under 15 %.
Dansk
økologisk gris
Dansk
Frilandsgris
Dansk
konventionel gris
Søer og faringer
Alle søer er løsgående. Pattegrise fødes i hytter på marken.
Alle søer er løsgående. Pattegrise fødes i hytter på marken.
Alle søer er løsgående i
drægtighedsperioden. Pattegrisene fødes i farestier i stald.
Fravænning
Tidligst 7 uger.
Tidligst 5 uger.
Tidligst 4 uger - under særlige forhold 3 uger.
Pladsforhold for grisene
Min. 2,3 m2 ved 100 kg - heraf 1 m2 som udeareal.
Min. 1,2 m2 ved 100 kg - heraf min. 0,5 m2 som udeareal.
Min. 0,65 m² ved
100 kg i stald.
Strøelse
Der skal være så meget strøelse at underlaget er rent og tørt.
Alle grise skal have adgang til rode- og beskæftigelsesmateriale.
Halm i liggearealer.
Krav om strøelse til drægtige søer og rode-/beskæftigelsesmateriale til søer og grise.
Halekupering
Ikke tilladt.
Ikke tilladt.
Ud fra risikovurdering og omfang af halebid er det tilladt at foretage halekupering.