Dansk griseproduktion har i de seneste år været igennem en omfattende udvikling, hvor både staldenes indretning og synet på dyrevelfærd har fået langt mere opmærksomhed.

I den danske griseproduktion går vi på en lang række parametre længere end EU-lovgivningen for at skabe gode rammer for vores dyr. Hver gang landmænd bygger nye stalde, sker der betydelige fremskridt for dyrevelfærden. I Danmark har vi 20 danske særkrav og initiativer, som ligger over EU-lovgivningen.

Grisebranchen har sit eget kvalitetsprogram kaldet DANISH produktstandard, der skal sikre og dokumentere, at danske griseproducenter lever op til både dansk lovgivning og branchens egne krav. DANISH-certificerede besætninger får mindst hvert tredje år besøg af kontrollanter fra et tredjeparts certificeringsfirma, som kontrollerer at både dansk lovgivning og branchekravene er overholdt. 

Læs mere om DANISH kontrollen her.

Læs også: Kontrol af dyrevelfærd i danske grisebesætninger

Grisebranchens initiativer 

Vi arbejder aktivt for, at alle søer er løse gennem hele livet

Dansk griseproduktion er længst i EU med på frivilligt initiativ at bygge nye stalde, hvor søerne er løse i farestierne.

Læs også: Griseproduktion i Danmark

Læs også: Økologisk griseproduktion i Danmark

Fra 2025 bliver dette et krav i dansk lovgivning med en overgangsordning for eksisterende stalde. Derudover er alle nye løbestalde i Danmark siden 2015 indrettet med løsdrift, og dette indføres i alle stalde fra 2035. Det er kun i Sverige, Tyskland, Norge og UK, man har tilsvarende lovkrav. Vi presser som branche på for, at det skal være et EU-krav, at søerne går løse.

Udviklingen i staldsystem for løsgående, drægtige søer fra 1980'erne til i dag.

Vi arbejder for, at alle grise skal have hele haler

Vores mål er, at alle grise skal have hele haler. Der igangsættes pr. 1. januar 2025 et initiativ med en fordelingsmodel, hvor griseproducenter, der holder grise med hele haler, modtager omkostningskompensation fra de griseproducenter, der fortsat halekuperer grise. Målet er at nå 4 mio. grise med hele haler inden udgangen af 2028.

Vi arbejder for at mindske dødeligheden blandt søer og pattegrise

Gennembrud i avlsarbejdet har knækket kurven for pattegrisedødelighed. Allerede i år 2024 forventes totaldødeligheden at falde med ca. 2 procentpoint. Den positive udvikling ser ud til at fortsætte i de kommende år. I foråret 2024 indførte vi et nyt avlsmål for søer. Det forventes at øge søernes overlevelse med omkring 0,5 procentpoint om året.

Dødeligheden blandt søer og pattegrise varierer fra besætning til besætning. Derfor er god pasning og korrekt håndtering afgørende for at forbedre overlevelsen. For at sikre bedst mulig dyrevelfærd arbejder vi på at styrke uddannelsen for både danske og udenlandske medarbejdere.

Udviklingen i staldsystemer til smågrise fra 1980'erne til i dag (2024).

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om dyrevelfærd blandt grise

Læs også