Danske landmænd er dygtige til at producere mælk og oksekød med fokus på høj dyrevelfærd. Det bekræftes af Københavns Universitets benchmark af dyrevelfærden i 2022, hvor Danmark og Sverige ligger i toppen når det kommer til dyrevelfærd hos køer sammenlignet med andre EU-lande. Læs mere her.

Danmark og Sverige er de eneste lande i Europa, som har en særlovgivning om hold af malkekvæg. I lovgivningen er der særlige krav til forholdene i staldene – bl.a. at der skal være børster, hvor koen kan udføre naturlig plejeadfærd, og at underlaget i koens sengebåse skal være blødt og bestå af fx madrasser eller sand. 

Åbne løsdriftsstalde

I dag går mere end 97 % af danske malkekøer i åbne løsdriftsstalde med højt til taget og åbne sider. Her går dyrene frit omkring og får samtidig opfyldt deres behov for vand, foder og hvile. Indretningen af løsdriftsstalde i Danmark er reguleret i den danske lovgivning, der skal sikre, at dyrene trives og har det godt i stalden. De sidste få bindestalde til malkekøer skal være udfaset i 2027 – og med den nyeste politiske aftale om dyrevelfærd er det besluttet, at bindestalde til kødkvæg også skal udfases. 

Køer på græs

Mindst 30 % af malkekøerne kommer på græs i en stor del af sommerhalvåret. En del af disse malkekøer er økologiske.

Læs også: Økologisk produktion af mælk og oksekød

Når en ko er på græs, får den stimuleret sin naturlige adfærd omkring græsning. En malkeko, der kommer på græs, skal dog stadig i stalden hver dag for at få yderligere fodring og for at blive malket.

I besætninger, hvor køerne er på græs, er der brug for ekstra opmærksomhed på vejen fra marken eller stalden (kaldes drivvejen) som kan være mudret. Der skal holdes øje med skader og klovproblemer. 

Hør dyrlæge i SEGES Innovation, Peter Raundal svare på spørgsmålet 'Hvorfor går alle køer ikke på græs?' i videoen her.

Kvægbranchens initiativer

Kvalitetsprogrammer sikrer dyrevelfærd

Landmanden har fokus på dyrevelfærd i det daglige. Gårde med mælkeproduktion skal ud over lovgivningen også leve op til kvalitetsprogrammet Arlagården eller Gården-programmet, alt efter hvilket mejeri, de leverer til. Via programmet kontrolleres der af tredjepart for, at krav til dyrevelfærd, fødevaresikkerhed og kvalitet opfyldes.

Egne brancheinitiativer løfter løbende dyrevelfærd blandt danske køer

Kvægbranchen tager løbende ansvar for køer og kalves velfærd og har blandt andet sat stop for aflivning af tyrekalve og krævet smertelindring ved afhorning.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om dyrevelfærd blandt kvæg

Læs også