Formandskabets opfordring
L&Fs formandskab opfordrer alle landmænd til at se sig om på deres bedrifter og følge nogle af de enkle råd vi stiller op her på siden.
Viceformand Lone Andersen: Vi skal være mere uordentlige
Viceformand i Landbrug & Fødevarer Lone Andersen gav tilbage i januar 2018 via DR en opfordring videre til sine landmandskolleger, som handler om at være opmærksomme på at passe på insekterne. Hendes konkrete opfordring lød:- Vi skal være mere uordentlige!
"Det er utrolig vigtigt, at vi har mange insekter derude, og det vil vi gerne bidrage til. Hvis vi lærer at blive lidt mere uordentlige og for eksempel ikke altid fjerner de døde træer i vores læhegn, så vil det være rigtig godt for insekterne," sagde Lone Andersen til DR.
På Lone Andersens eget landbrug lader de for eksempel græsbræmmer stå rundt om på markerne, og nogle gamle grusgrave har fået lov til at stå, så de nu er søer, hvor der om sommeren vokser vilde blomster, og stadig flere insekter som guldsmede og sommerfugle kommer til.
Daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) og viceformand Lone Andersen, Landbrug & Fødevarer gav en hånd med hos Danmarks Biavlerforening og byggede bihoteller, som kan huse bier der kan fremme bestøvningen. Se videoen her.
Viceformand Thor Gunnar Kofoed: Selvfølgelig skal vi tage hensyn til bierne
Viceformand for Landbrug & Fødevarer og tidligere formand for Frøsektionen driver til daglig et landbrug ved Nexø, hvor han har ca. 150 hektar med forskellige frøafgrøder. Hans syn på bierne er klart; de bidrager med uvurderlig hjælp og skal passes på. Læs Thor Gunnars opfordring her.
"Som frøavler ved jeg alt om, hvor vigtig biernes bestøvning er. Derfor har jeg i mange år aktivt gjort en indsats for at få flere vilde bier på min ejendom. Humlebierne er fx aktive tidligere om foråret end honningbier, og de flyver ud i al slags vejr. Derfor er humlebierne med til at sikre en stabil bestøvning af hvidkløveren alle år – også de år, hvor vejret ikke helt er med os. Jeg har bl.a. i mange år ladet en halmballe stå til henfald i markskel eller læhegn. Det giver ikke så mange bier det første år, men efter et par år, så kommer der liv i den og jeg oplever et synligt løft i antallet af vilde bier.
På Bornholm, hvor jeg bor, har vi også gode erfaringer med blomsterstriber. Det skaber variation i marken til glæde for både bier og andre vilde dyr, og samtidig er det pænt at se på, så turisterne er også vilde med dem. For mig handler det om, at man som landmand vælger de tiltag, der passer på ens bedrift. Uanset om det er blomsterstriber, halmballer, ekstensiv afgræsning, kvasbunker i skovkanten eller andet, så gør det alt sammen en forskel. En lille indsats er bedre end ingen indsats, så det handler bare om at komme i gang.
Jeg mener, det er helt afgørende at vi hver især gør, hvad vi kan for at passe på naturen og bierne. Det er de bi-venlige anbefalinger med til at minde os om, samtidig med at de kan inspirere os til at gøre noget mere eller andet, end det vi plejer. Derfor kan jeg kun opfordre alle mine kollegaer til at gøre hvad de kan for bierne, og bakke op om kampagnen."