Nyhed, 06.maj 2025

Hvorfor bruger landbruget pesticider?

Pesticider er nødvendige i fødevareproduktionen for at holde planterne fri af sygdomme og skadedyr.

Pesticider er ofte meget udskældte i den offentlige debat, hvor termerne ”sprøjtemiddel” og ”sprøjtegift” florerer. Men hvad er pesticider egentlig, og hvorfor bruger landbruget pesticider til at dyrke fødevarer?

Hvad er pesticider?

Pesticider er en fællesbetegnelse, der dækker forskellige kemiske stoffer, som både kan være af naturlig eller syntetisk oprindelse.

I konventionelle landbrug anvendes primært syntetiske pesticider, mens der i økologisk produktion kun anvendes pesticider af naturlig oprindelse. I økologien er det et meget lille forbrug af ganske få midler med begrænsede anvendelsesmuligheder – primært i dyrkningen af frugt og grønt.

Pesticider er meget vigtige for fødevareproduktionen, da de øger udbyttet med ca. 20-30 pct., ligesom de har gjort bekæmpelse af ukrudt, sygdomme og skadedyr langt mere effektiv.

Brugen af pesticider er stramt regulering, så vi sikrer, at det ikke skader vores miljø, natur, grundvand og herunder drikkevand – og ikke mindst for menneskers og dyrs sundhed. Det er Miljøstyrelsen og de europæiske myndigheder, der regulerer og godkender pesticider.

Læs mere om Miljøstyrelsens regulering her

Så lidt som muligt, så meget som nødvendigt

Det er Landbrug & Fødevarers holdning, at pesticider benyttes efter princippet ’så lidt som muligt, så meget som nødvendigt’. Det sker gennem konstant udvikling og arbejde med nye teknologier og metoder til at dyrke afgrøderne.

Et eksempel er præcisionsteknologi, hvor man anvender droner til at pletsprøjte ukrudtet i marken i stedet for at sprøjte hele marken. Et andet eksempel er biostimulanter, der består af fx bakterier og svampe, der kan bruges til at stimulere plantevækst under særlige forhold.

Læs også: FAQ om pesticider i Danmark

L&F støtter den europæiske og danske regulering af pesticider. EU’s godkendelsessystem for pesticider er blandt de strengeste i verden, og Danmark går endnu længere end EU. Der bliver fx stillet højere krav til, hvor hurtigt et pesticid bliver nedbrudt, og hvor meget et pesticid skal binde sig til jorden, for at undgå risici for udvaskning til grundvandet.

Der er fastsat grænseværdier for pesticidrester i fødevarer, som generelt er baseret på et princip om, at hvis de kan måles, så er der for meget. Det understreger pointen om, at man som forbruger skal kunne føle sig tryg ved at indtage fødevarer, uanset om de er konventionelt eller økologisk producerede. 

Færre pesticidrester i danske fødevarer

DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen overvåger løbende pesticidrester i fødevarer på det danske marked – både udenlandske og danske varer. I marts 2025 udgav de en rapport baseret på de sidste fem års overvågning.

Generelt er der kun meget få fødevarer på det danske marked, der overstiger grænseværdien. Herunder konkluderer Fødevarestyrelsen:

”Undersøgelserne viser også, at der var færre pesticidrester i danske afgrøder sammenlignet med udenlandske. Man kan nedsætte sit pesticidindtag med cirka 50 procent, hvis man vælger dansk producerede afgrøder, hvor det er muligt – og yderligere hvis man køber økologisk.”

Læs også: Kun få pesticidrester i danske fødevarer

Det fremgår også af rapporten, at eksponeringen af pesticidrester ligger på et niveau, hvor den ikke udgør en risiko for den enkelte danske forbruger. 

Læs også