
Med aftalen i grøn trepart har vi fået fastlagt linjerne for fremtidens fødevareproduktion. Aftalen skal reducere klimaaftrykket fra produktionen, forbedre vandmiljøet og skabe mere plads til natur. Den skal også sikre, at dansk landbrug forbliver stærkt og konkurrencedygtigt, og vi kan blive ved med at producere fødevarer på de robuste og dyrkningssikre jorde. Vejen til at nå det nationale klimamål for 2030 er derfor lagt med implementeringen af trepartsaftalen.
Samtidig stiger den globale efterspørgsel på fødevarer markant. Alle skal have mad, men vi skal passe på kloden og klimaet. Det kalder på forandring i den måde, vi producerer fødevarer på. Og den forandring skaber vi med innovation. I nedenstående kan man finde en oversigt over de virkemidler, som kan bidrage til at nå målet.
Landbrug & Fødevarers arbejde med grøn omstilling er baseret på følgende principper
- Klimakrisen er global – og skal løses globalt. Klimaløsningerne skal skabe reelle reduktioner af drivhusgasser, og ikke blot flytte dem til den anden side af den danske grænse. En af de bedste måder er ved at udvikle nye metoder, produkter og teknologi, som vi kan eksportere til resten af verden.
- Den grønne omstilling skal gå hånd i hånd med vækst og konkurrenceevne og skal være en udvikling af fødevareerhvervet – ikke en afvikling. Det skal fortsat være attraktivt at have produktion i Danmark.
